Vse o Aroniji
aronia

Vse o Aroniji

ZDRAVJE KOT VREDNOTA

Vedno bolj se zavedamo, da je zdravje prav gotovo najpomembnejša vrednota, saj omogoča kakovostno življenje in je temeljni vir razvoja vsake družbe. Odgovornost za zdravje svojih otrok nosijo starši, odgovornost za zdravje odraslih pa je dolžnost vsakega posameznika. Da pa bi lahko učinkovito skrbeli za zdrav način življenja, je odgovornost države, da v sodelovanju z znanostjo in stroko ustvari ustrezne razmere za zdravo življenje. Zdrav življenjski slog omogoča ohranjanje in krepitev zdravja ter kakovosti življenja vsakega posameznika, hkrati pa zmanjšuje družbene stroške preprečevanja in zdravljenja kroničnih nenalezljivih bolezni, invalidnosti in prezgodnje umrljivosti.

Vendar se v zadnjih časih na odgovornost države ne moremo več zanašati. Skrb za zdravje moramo prijeti v svoje roke. Najpomembnejša varovalna dejavnika zdravja sta telesna aktivnost in zdrava prehrana. In prav pri zdravi prehrani ima pomembno vlogo tudi aronija.

ARONIJA- BOLJ DRAGOCENO ZDRAVILO KOT HRANA!

O ARONIJI

Aronija je izredno zdravilna in vsestransko koristna sadna vrsta. Prihaja z vzhoda Severne Amerike. Poleg črne aronije ( Aronia melanocarpa ) poznamo tudi rdečo aronijo ( Aronia arbutifolia ) in škrlatno aronijo ( Aronia prunifolia ). Rdeča in škrlatna aronija v živilski industriji nista toliko zastopani, kot je črna aronija. Habitat aronije so predvsem kisla in bolj vlažna, odcedna tla. Čeprav je domovina aronije ameriška celina, so pravo vrednost te rastline prepoznali v Vzhodni Evropi.

Aronija pripada družini rožnic – Rosacea, poddružina Maloidae. Obstaja nekaj sopomenk za črno aronijo ( Aronia melanocarpu ) kot npr. Aronia nigra, Sorbus melanocarpa, Pyrus melanocarpa in Mespilus arbutifolia var. Melanocarpa.

V naravi je aronija listopadni grm, visok do 2m in širok do 2m. Kot mlad grm je kompakten in se s staranjem širi. Je trajnica, ki jo lahko vzgajamo tudi kot manjše drevo.

Eden od glavnih prepoznavnosti aronije so prelepi beli cvetovi na kiticah. V podnebnem področju Slovenije cveti v maju. Listi so ovalni in imajo nazobčan rob. V času rasti so temnozeleni, jeseni pa se obarvajo v dekorativno, sijočo rdečo barvo. Prvi cvetovi se pokažejo šele po razvoju listov konec aprila. Posamezni cvetovi so bele barve, široki 12 mm in zbrani v grozde. Grozdi so najpogosteje sestavljeni iz 10 do 15 cvetov, na vrhu mladih grmov tudi iz 30 cvetov. Cvetenje traja približno 10 dni, pri čemer vsak cvet cveti samo 5 dni. Cvetove v glavnem oprašujejo čebele, možno pa je tudi opraševanje z vetrom. Aronija je samooplodna rastlina. Okrogli, vijolično – rdeči plodovi, ki se razvijejo iz cvetov, so številčni.

Plodovi so majhni, jabolkaste oblike, podobni plodovom bezga. Premer ploda je 6 – 10 mm, teža pa 1,0 – 1,5 g. Sprva so plodovi prekriti z belkastim slojem, brez katerega so videti, kot bi bili polakirani. Dozorijo avgusta. Meso ploda je intenzivno rdeče barve, sladko do kiselkasto trpkega okusa, ki spominja na borovnice. V plodu ni koščic, semena so drobna.

Aronija je zelo nezahtevna glede življenjskega okolja in podnebja, tako da lahko uspeva v različnih podnebnih pogojih. Ameriška avtorja (H. Gleason, 1952 in S. Gracj 1950) prvič omenjata njeno zmožnost prilagajanja različnim podnebnim razmeram, saj jo lahko v naravi najdemo skoraj povsod, na suhih, kamnitih zemljiščih, ob rekah, v gozdovih, jarkih,….Uspeva na celotnem področju Slovenije. Ker pa je domovina aronije področje pod vplivom atlantskega podnebja, bolje uspeva v zračnih tleh z večjo vlago. Aronija dokaj dobro uspeva tudi na kamnitih tleh z malo zemlje, kot je npr. primorska regija in notranjost višje ležečih predelov.

Pri sajenju aronije se je potrebno izogniti ekstremno suhim peščenim tlom ter zbitim vlažnim tlom. Mraz rastlini skoraj ne more škodovati. Resno škodo lahko povzročijo le temperature pod – 30° C.

Plodovi dozorijo do sredine avgusta. Ker vsi plodovi najpogosteje dozorijo istočasno, je običajno potrebna le ena trgatev. Trgatev je lahko ročna ali strojna. Pri ročni trgatvi se plodovi odtrgajo v venčkih, pri čemer se lahko potrga do 12 kg na uro. Na večjih plantažah je trgatev običajno strojna, za 1 hektar potrebuje stroj 3 do 4 ure.

Plodovi naj se po trgatvi čim hitreje predelajo, kratkoročno se lahko uskladiščijo v plastični ali leseni embalaži. Če se ne predelajo takoj po trgatvi, se lahko uskladiščijo pri temperaturi od 4°C do 0° C in 80 ℅ relativni vlagi zraka. Pri teh pogojih plodovi ostanejo sveži do 30 dni.  Odvisno od načina sajenja in vzdrževanja plantaže je doprinos od 12 do 16 ton na hektar.

Predvideni rok trajanja plantaže aronije je približno 25 let, v dobro vzdrževanih nasadih tudi do 40 let. Izkoristek plodu aronije za sok je visok, lahko se še poveča, če plodovi pred stiskanjem odležijo približno 24 ur na -5° C.

VZGOJA IN SAJENJE

Vzgoja aronije ni posebno zahtevna. V našem podnebju ne pozna naravnih bolezni in škodljivcev. Fitopatološka sredstva niso potrebna in upravičeno velja za 100 ℅ ekološki proizvod. Največja prednost je, da plodovi aronije ne akumulirajo elementov, kot so svinec, kadmij, arzen ali kositer. Tudi ko je aronija zasajena v bližini visokofrekvenčnih cest, plodovi vsebujejo veliko manj škodljivih snovi, kot je to dovoljeno z zakonom.

Uspeva na skoraj vseh vrstah tal, dobro tolerira prekomerno vlago, občutljiva pa je na sušo. Ima zelo močan koreninski sistem in se lahko goji v revnih tleh, kjer ostale rastline ne bi mogle uspevati.

Izjemno je odporna na mraz ( prenese temperature do – 30° C ), pomladni mraz ni škodljiv kasnejšemu cvetenju. Pri rednem vzdrževanju (uničevanje plevela, redno zalivanje, pomlajevanje vej z obrezovanjem ) lahko posamezni grm obrodi od 10 – 12 kg plodov. Donos in kakovost plodov sta v največji meri odvisna od kakovosti sadik, priprave tal in namakanja ter uničevanja plevela.

Navodila za sajenje sadik aronije:

1. Sadike se sadijo pozno jeseni ali zelo zgodaj spomladi.

2. Na pripravljenem zemljišču označite mesto izkopa.

3. Izkopljite jame globine in premera približno 40 Х 40 Х 40 cm.

4. Razdalja med sadikami v vrsti naj bo 1,20 m do 1,50 m. Razdalja med vrstami naj bo od 3 do 4m ( 4 m za strojno obiranje ).

5. Na dno pripravljenih jam dodajte malo zorenega hlevskega gnoja in jih prekrijte s plastjo prsti, tako da koreninice nimajo direktnega stika s hlevskim gnojem.

6. Zasadite sadike aronije in jih dobro zalijte.

UPORABNOST PLODOV ARONIJE

Plodove aronije lahko uporabimo na veliko načinov:
• sveže konzumne,
• globoko zamrznjene,
• stisnjene v 100 % hladno stisnjeni sok,
• iz lupinic stisnjenih jagod dobimo izredno zdravilen čaj in hladne napitke,
• suhe,
• kandirane v sadnem sladkorju,
• zmlete v moko kot dodatek testu za kruh, pecivo,
• za sadne napitke, žgane pijače, vino.

Razen soka in čaja iz teh dragocenih plodov izdelujejo tudi okusne marmelade, kompote, sadne kaše, želeje, sirupe in razne sadne poslastice, ob mešanju z ostalim sadjem pa dosežemo bogato aromo in lepo temno barvo. Plodovi so zelo okusni, če jih vmešamo v jogurt, svež sir in ostale mlečne jedi.

UČINEK NA ZDRAVJE

Zdravilni učinki aronije, potrjeni v svetovnih raziskovalnih študijah:
•Antikarcenogeno delovanje: Učinkovito uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih možganov, pljuč, debelega črevesja in jeter. (antocijanin in proantocijanidin)
• Antioksidant: Preprečuje nastajanje prostih radikalov in degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi. Tako se upočasni tudi proces staranja organizma. (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
• Glava: Izboljšuje krvni pretok v glavi in pomaga ob glavobolih in migrenah, upočasnjuje razvoj arteroskleroze in ustvarja močno zaščito pred pojavljanjem demence in nastanka Alzheimerjeve bolezni. (antocianin, vitamin P)
• Srce in ožilje: Znižuje krvni pritisk. Znižuje tudi slab holesterol v normalno stanje in spodbuja višanje dobrega. Omogoča hitrejšo obnovo po srčni in možganski kapi, obnavlja arterijsko mišično tkivo in povečuje njihovo elastičnost. Izboljšuje prekrvavljenost miokarda tako, da po izgubi funkcije starih spodbuja rast nove mreže mikro krvnih žil in ustvarja popolno zaščito za morebitne zamašitve. (antocianin, biofenoli, vitamin P)
• Urinarni sistem: Zdravi urinarne infekcije (5 do 10-krat učinkoviteje od kanadske brusnice) in vnetje prostate. (proantocianidin)
• Krepitev odpornosti: Preprečuje bakterijske in virusne infekcije – prehladi, gripe, … (biofenoli, vitamin C)
• Endokrine žleze: Izboljšuje izločanje hormonov in regulira delo žleze ščitnice, uravnava raven sladkorja in hemoglobina v krvi, delovanje trebušne slinavke (pankreas) in zdravi diabetes. Vsebuje redek sadni sladkor sorbitol, zato je uporaben tudi kot dodatek v dietetiki. (sorbitol, antocianin)
• Kri in krvne žile: Izboljšuje krvno sliko in čisti kri, izboljšuje cirkulacijo, znižuje povišan krvni pritisk, zmanjšuje slab holesterol in uravnava sladkor, povečuje elastičnost krvnih žil (posebej pomembno za diabetike) in preprečuje njihovo mašenje, preprečuje arterosklerozo in zmanjšuje težave pri vnetih in razširjenih venah. (flavonidi, vitamin P, proantovianidin, biofenoli)
• Želodec: Umirja krče in bolečine v želodcu, zdravi vnetje sluznice želodca, pomaga pri ranah na želodcu in želodčnih nevrozah. (antocianin)
• Črevesje: Umirja krče in bolečine v črevesju, vnetje črevesja in preprečuje driske.
• Jetra in žolč: Izboljšuje delovanje jeter in pospešuje izločanje žolča. Jetra čisti maščob, regenerira po težjih boleznih, zdravi in regulira vnetje žolčne vrečke in žolčnih kanalov, pomaga pri izločanju žolčnega peska in kamnov. (fenoli, flavonidi)
• Oči: Izboljšuje vid, zdravi degenerativne spremembe, ščiti oči pred UV žarki. (antocianin,
• Koža: Povečuje elastičnost in občutno znižuje prisotnost bora, s kože odstranjuje temne lise od sonca in razpokane kapilare, osvežuje kožo in upočasnjuje staranje. (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
• Čiščenje organizma: Veže se za težke kovine in radioaktivne elemente v telesu in omogoča njihovo izločanje, kar je posebej koristno po izpostavljenosti žarčenju v postoperativnih terapijah.
• Celjenje ran: Skrajšuje čas celjenja ran in jih dezinficira, kar je še posebej pomembno v postoperativnih procesih. (biofenoli, vitamini P, C in E)
• Poleg tega so raziskave ruskih znanstvenikov pokazala, da aronija pospešuje izločanje težkih kovin in nekaterih radioaktivnih elementov iz telesa. Zaradi preventivnega in zdravilnega delovanja zrelih plodov aronije so jo ruski znanstveniki uvrstili med zdravilne rastline. Znano je, da so po jedrski nesreči v Černobilu plodove aronij uporabljali za blažitev zdravstvenih težav ljudi, ki so bili izpostavljeni žarčenju.

KEMIČNA SESTAVA

Aronia melanocarpa je jagodičevje z enim od najbogatejših rastlinskih virov fenolnih fitokemikalij, vključujoč procianidine in antocianine. Visok delež in sestava posameznih fenolnih spojin sta odgovorna za širok razpon potencialnih medicinskih in terapevtskih učinkov te rastline. Plod aronije ima nizko stopnjo kalorij in maščob, a bogat izvir vitaminov, mineralov, antioksidantov in prehranskih vlaknin.

Aronija vsebuje velike količine fenolnih flavonoidov, ki se imenujejo antocianini.

Količina antocianina v jagodičevju ( mg / 100 g ):

Vir : Jakobek,L.;Šeruga,M.;Medvidović-Kosanović,M.;Novak,I.: Antioksidacijska aktivnost i polifenoli aronije u usporedbi s ostalim vrstama voča Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J.J.Strossmayer,Osijek,Hrvatska

Aronija je bogata še z drugimi flavonoidi, kot so karoten, lutein in zeaksantin, ki so prav tako antioksidanti. Zeaksantin filtrira UV žarke in tako ščiti oči pred degenerativnimi boleznimi, še posebno v starejših letih. Aronija je bogat izvor vitaminov, kot so vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta karoten in folne kisline ter mineralov, kot so kalij, železo in mangan. Zaužitje 100 g svežih jagod omogoča 35 % dnevne priporočene količine vitamina C.

Zakaj aronija?

Prosti radikali so naravno proizvedeni v naših organizmih. Poškodujejo lipide, celične membrane, DNA in proteinske molekule. Antioksidanti nevtralizirajo njihove škodljive učinke. Naša telesa so v ravnovesju med antioksidanti in prostimi radikali.

Dnevno smo izpostavljeni izpušnim plinom, kemično kontaminirani hrani, dimu iz različnih virov, stresu, itd. Ti elementi povzročajo motnje med antioksidanti in prostimi radikali, neravnovesje povzroči tako imenovani oksidativen stres.

To je razlog, zakaj nam lahko naravni izdelki, kot so jagode aronije, ki so eden najboljših virov zgoščenih antioksidantov, nudijo edinstvene koristi, da ohranimo zdravo življenje.

Mera, ki označuje sposobnost antioksidantov v nevtralizaciji prostih radikalov iz telesa (ORAC-Oxygen Radical Absorbency Capacity ) pokaže, da ima aronija največjo zmogljivost med vsem jagodičastim sadjem in ostalimi sadeži, vključenimi v primerjavo – 16.062 mikro mola v 100 g.

ORAC vrednosti posameznih sadnih vrst ( μmol / 100 g )

Vir : Ministrstvo za kmetijstvo ZDA

Vsebnost antocianina v aroniji je največja izmerjena količina v rastlinah do sedaj (1480 mg na 100g svežih jagod).

V letu 2007 je laboratorij za hranila pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo objavil raziskavo, v kateri so dokazali, da so imeli plodovi aronije najmočnejše antioksidativno delovanje od vseh testiranih živil. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja aronija zagotovo spada med najučinkovitejše jagode na tržišču.

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart