Smoothie skledica za zajtrk

Smoothie skledica za zajtrk

https://www.helenine-carovnije.com/

Kaj imaš raje, kavo ali zeleni čaj? Jaz prave kave ne pijem že skoraj 2 leti. Mi je delala preveč kisline (resnična zgodba! Staram se). Za zjutraj je pa še vedno fino, da me nekaj spravi v pogon, takrat imam rada zeleni čaj ali pa žitno kavo z riževim mlekom. Zeleni čaj je znan po tem, da vsebuje antioksidante, ki naše telo ščitijo pred prostimi radikali. Matcha pa je zeleni čaj v prahu, ta pa vsebuje še veliko več antioksidantov kot ena skodelica čaja.

Veš kje še najdeš ogromno antioksidantov?
V liofiliziranem sadju. Poskusim enostavno opisat besedo liofilzirano, ker bi bilo res lepo, da bi jezik vseboval bolj opisno besedo za to dobroto.

Torej – glavna razlika med svežim in liofiliziranim sadjem je voda.
S postopkom liofilizacije iz sadja odvzamejo 98 % vode – to prepreči, da bi se sadje pokvarilo, še vedno pa ohrani večino okusa, barve in teksture, hkrati pa ohranja svojo hranilno vrednost. (če samo povem kot zanimivost – liofilizirano hrano so sprva pripravljali za astronavte – tudi sladoled, sedaj pa je na voljo tudi nam). Nekatera liofilizirana hrana lahko zdrži leta in leta! Moraš pa si zapomniti, če poješ precej liofiliziranega sadja, pij več vode.

Študije kažejo, da kljub temu, da liofilizirano sadje s procesom izgubi nekaj vitaminov, ohranja minerale, antioksidante in vlaknine. Večina študij se tudi strinja, da je količina izgubljenih hranil med postopkom liofilizacije res minimalna.

Kaj je pa razlika med dehidriranim (suhim) sadjem in liofiliziranim sadjem?
Dehidracija oziroma sušenje sadja mu odvzame 90 – 95% vode, postopek liofilizacije pa sadju odvzame 98 – 99% vode. Prav tako je liofilizirano sadje (primerno zaprto) dlje časa obstojno kot suho sadje.

V pripravi sladic je mogoče pametno razmisliti o uporabi liofiliziranega sadja (tudi namesto svežega), ker zagotavlja stalno kvaliteto – ni tako, kot recimo sveže jagode, ki so junija dišeče, sladke in polne okusa, februarja pa jih uvažamo iz nekega drugega dela sveta, kjer se s transportom uniči že skoraj vse, kar je v njih dobrega. Z uporabo liofiliziranega sadja pri pripravi sladic bodo recepture vedno enakega okusa.

Da se vrnemo nazaj na moje jutro … Smoothie skleda je prava zate, če ti je ljubše jesti zajtrk na žlico, kot pa ga srkati po slamici, pa še več super hranil dobiš v telo z različnimi posipi – liofilizirano sadje, semena, oreščki … Banana poskrbi za sladko kremasto strukturo, kokosovo mleko doda svilnatost in odlično dopolni trpkost matche, koščki ananasa so čudovit tropski zaključek, ki odlično zaokroži okuse. Dodamo še zvrhano pest špinače in posipe po želji. Predlagam liofilizirano sadje in kokosov čips.

SMOOTHIE SKLEDA Z LIOFILIZIRANIM SADJEM
Potrebuješ (za 2 skledici):

• 2 zmrznjeni banani 
• 100 g na koščke narezanega ananasa (lahko tudi iz kompota, ampak je zmrznjen res TOP)
• 1 pločevinka kokosovega mleka
• 2 žlički matcha prahu
• 1 velika pest sveže špinače

Posipi:

• Liofilizirane maline
• Liofiliziran mix jagoda banana
• Kokosov čips

Priprava:
V blenderju zmešaj vse sestavine razen liofiliziranega sadja. Po potrebi dodaj še malo banane ali pa sladila (agavin sirup, javorjev sirup …). Razdeli v dve skodelici in okrasi z liofiliziranim sadjem.

Dober tek!

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart