@ https://www.helenine-carovnije.com/
Se sliši nenavadno? Hitro kosilo, brez mesa, z veliko beljakovinami, ki jih dobimo iz fižola. Priporočam, da kdaj narediš to staro gorenjsko jed.
Sestavine (za 4 krožnike)
• 75 g kock liofiliziranih jabolk • 3 dcl vode, po potrebi več • Sol • Za podmet 1 žlica gustina + 0.5 dcl vode • 250 g suhega fižola
Priprava (15 min):
Suh fižol čez noč namočiš in ga naslednji dan skuhaš do mehkega.
Za čežano iz liofiliziranih jabolk kocke jabolk preliješ z vodo in kuhaš do mehkega. Po potrebi dodaj več vode. Mehka jabolka pretlačiš s tlačilko in narediš podmet – v skodelici zmešaj 1 žlico škroba z 0.5 dcl vode in vlij v čežano. Dobro premešaj in na hitro pokuhaj. Začini še s ščepcem soli.
Postrezi skupaj, najprej na krožnik nadevaj jabolka, preko njih pa naloži topel fižol.
Res se sliši nenavadno, ampak je zelo okusno.