Sadje med postopkom liofilizacije ostane zamrznjen. Ko se odstrani skoraj 100% vode, se celična struktura ne spremeni. Teža izdelka pa se zmanjša za približno 90%. ostane zamrznjen med postopkom liofilizacije in se kot taka celična struktura izdelka ne spremeni. Skoraj 100% vode se odstrani med zamrzovanjem in s tem zmanjša težo hrane za približno 90%. Liofilizacija je običajno dražja od dehidracije. Priporočljivi so enotni pogoji skladiščenja pri nizkih temperaturah. Nekatere posebnosti vključujejo:
Liofilizirano sadje:
- ohranja okuse, vitamine, hranilne vrednosti, barve in arome prvotnih sestavin
- vsebuje antioksidativne fitokemikalije v skoraj tako visokih vrednostih kot sveže sadje.
- vitamin E, folna kislina, vitamin A
Med postopkom liofilizacije se nekaj vitamina C izgubi. Ko sadje narežemo na rezine in ranimo celice, površina, ki je izpostavljene zraku med postopkom izgubi nekaj tega vitamina.
Sadje vsebuje veliko vlaknin in ogljikovih hidratov, pri čemer postopek liofilizacije ne vpliva na nobeno od njih. Liofilizirano sadje ima po naravi tudi malo maščob. Minerali (kalij, natrij, magnezij itd.) se pri liofilizaciji sadja ne spremenijo.
Liofilizacija omogoča živilom, da ohranijo svojo hranilno vrednost, hkrati pa tudi dolg rok uporabnosti.