[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kaj je liofilizirano sadje (hrustljavo, dehidrirano)?” tab_id=”1626183326492-f45be07f-4ef8″][vc_column_text]Liofilizirano sadje so koščki sadja, rezine sadja ali celi sadeži, torej pravo sadje, ki mu je s postopkom liofilizacije odvzeta voda.

Za izboljšanje okusa ali videza ne dodajamo sladkorja, sladil ali drugih dodatkov. Naše liofilizirano sadje ne vsebuje konzervansov in je brez gensko spremenjenih organizmov.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kako nastane liofilizirano sadje?” tab_id=”1626183326501-42f88409-0fbc”][vc_column_text]Liofilizirano sadje se pripravi z uporabo posebnega postopka, ki mu rečemo liofilizacija. Pri postopku liofilizacije iz sadja odstranimo skoraj vso vodo – preberi več[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kakšne so prednosti liofiliziranega sadja?” tab_id=”1626183790423-3fc8b339-0517″][vc_column_text]Glavne prednosti liofiliziranega sadja so:

 • Lahko in aromatično
 • Ohrani skoraj vsa hranila svežega sadja
 • Dolg rok uporabnosti
 • Priročno – pravo sadje je lahko vedno na dosegu roke (npr. v torbici)
 • Brez dodatkov ali konzervansov
 • Brez dodanega sladkorja in brez glutena
 • Brez maščob, brez holesterola
 • Malo kalorij

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Ali lahko liofilizirano sadje postane mehko?” tab_id=”1626183793153-3da5fc86-e5fb”][vc_column_text]Da, liofilizirano sadje lahko ravno zaradi načina sušenja postane mehko. Liofilizirano sadje ima podobno strukturo kot recimo smoki in pri izpostavljenosti zraku nase hitro vleče vlago. Visoke temperature to še pospešijo. Ta pojav enostavno rešimo tako, da neodprto vrečko pospravimo v hladilnik ali v klimatiziran prostor.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kaj lahko naredim, da bo liofilizirano sadje dlje časa hrustljavo?” tab_id=”1626183793883-3390ab1f-a059″][vc_column_text]Kot splošno priporočilo uporabnikom svetujemo, da neodprte pakete shranjujejo v hladnem in suhem prostoru. Da bi ohranili hrustljavost liofilizirano sadje (odprte vrečke), naj jih hranijo v neprodušno zaprti posodi.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kaj lahko naredim, da bo liofilizirano sadje dlje časa hrustljavo?” tab_id=”1626183911218-57fec8df-2bba”][vc_column_text]Kot splošno priporočilo uporabnikom svetujemo, da neodprte pakete shranjujejo v hladnem in suhem prostoru. Da bi ohranili hrustljavost liofilizirano sadje (odprte vrečke), naj jih hranijo v neprodušno zaprti posodi.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Kako lahko, poleg prigrizka, še uporabljamo liofilizirano sadje?” tab_id=”1626183978590-8662218c-974d”][vc_column_text]Liofilizirano sadje je zelo vsestranska sestavina v kuhinji. Lahko ga vmešamo jogurtu, kašam, mueslijem, z vodo, v alkoholne pijače, … Je odlična sestavina v peki slaščic, kjer ga lahko uporabljamo kot glavno sestavino in kot dekoracijo. Okusno je, ne glede na to, kako liofilizirano sadje postrežete.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Ali liofilizirano sadje vsebuje alergene?” tab_id=”1626183980318-644f92bd-f978″][vc_column_text]Liofilizirano sadje je narejeno iz 100% sadja in ne vsebuje nobenih znanih alergenov, razen samega sadja.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_type=”linecons” add_icon=”true” title=”Ali sadje med liofilizacijo izgublja hranila?” tab_id=”1626184072556-3c85ed72-e235″][vc_column_text]Sadje med postopkom liofilizacije ostane zamrznjen. Ko se odstrani skoraj 100% vode, se celična struktura ne spremeni. Teža izdelka pa se zmanjša za približno 90%.  ostane zamrznjen med postopkom liofilizacije in se kot taka celična struktura izdelka ne spremeni. Skoraj 100% vode se odstrani med zamrzovanjem in s tem zmanjša težo hrane za približno 90%. Liofilizacija je običajno dražja od dehidracije. Priporočljivi so enotni pogoji skladiščenja pri nizkih temperaturah. Nekatere posebnosti vključujejo:

 

Liofilizirano sadje:

 • ohranja okuse, vitamine, hranilne vrednosti, barve in arome prvotnih sestavin
 • vsebuje antioksidativne fitokemikalije v skoraj tako visokih vrednostih kot sveže sadje.
 • vitamin E, folna kislina, vitamin A

 

Med postopkom liofilizacije se nekaj vitamina C izgubi. Ko sadje narežemo na rezine in ranimo celice, površina, ki je izpostavljene zraku med postopkom izgubi nekaj tega vitamina.

Sadje vsebuje veliko vlaknin in ogljikovih hidratov, pri čemer postopek liofilizacije ne vpliva na nobeno od njih. Liofilizirano sadje ima po naravi tudi malo maščob. Minerali (kalij, natrij, magnezij itd.) se pri liofilizaciji sadja ne spremenijo.

 

Liofilizacija omogoča živilom, da ohranijo svojo hranilno vrednost, hkrati pa tudi dolg rok uporabnosti.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart