Odlično se obnese tudi z jagodo, borovnico, robido in mangom.
Včasih se sladice zdijo tako težke za pripravo, pa v resnici sploh niso. So enostavne, če le upoštevamo navodila za pripravo. Z malo truda lahko dosežemo tisti WAW efekt, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega.
Meringe z liofiliziranim sadjem so nekaj čisto drugega – sadni prah ne bo pretirano spremenil konsistence beljakov, doda pa ogromno okusa, naravno barvo in vitamine in minerale, ki jih zadnje čase iščemo prav povsod.
MALINOVE MERINGE
Priprava:
4 beljaki
1 jogurtov lonček sladkorja v prahu
1 žlica koruznega škroba (Gustin)
15 g LioLife liofiliziranih malin (ki jih z žlico sladkorja v prahu zmiksaš v prah)
Polnilo:
100 g mascarpone sira
1 žlica sladkorja v prahu
sok in lupina 1 limone
Beljake stepeš v mehek sneg in počasi dodajaš sladkor v prahu.
Dodaj mešanico koruznega škroba in prah liofiliziranih malin in miksaj dokler ne nastanejo trdi vrhovi – trd beljakov sneg.
Nadevaj dresirno vrečko in nabrizgaj meringe na pladenj, ki je pokrit s peki papirjem.
Položi pekač v pečico, ki je ogreta na 100°C za vsaj 2 uri, lahko tudi dlje (čez noč).
Ohladijo naj se na rešetki. – pusti, da se popolnoma ohladijo, prostor pa mora biti suh.
Za polnilo zmešaj vse sestavine skupaj. Nadevaj kremo v vrečko in eno polovičko namaži s kremo, drugo pa samo položi nanjo. S polnilom združi po dve meringi skupaj.
Lahko pa delaš brez polnila in narediš malinove meringue s čokolado – dno meringe pomočiš v stopljeno (in ohlajeno) čokolado.
Meringe lahko shraniš v dobro zaprti škatli. Če do njih pride vlaga, se zmehčajo in tako izgubijo svojo hrustljavost. Lahko se igraš z različnimi oblikami nastavkov za brizganje in tako ustvarjaš impresivne oblike, ki bodo na primerno dekoriranem podstavku prava paša za oči. Moja najljubša kombinacija mering so polnjeni s kremo – to pa ne pomeni, da se branim tistih s čokolado 😉
avtor: Helena