Kivi je majhno sadje, ki vsebuje veliko okusa in ogromno koristi za zdravje. Njegovo zeleno meso je sladko in trpko, je polno hranil, kot so vitamin C, vitamin K, vitamin E, folati in kalij. Vsebuje tudi veliko antioksidantov in je krasen vir vlaknin.
Majhna črna semena so užitna, prav tako kot mehko rjava lupina, čeprav mnogi kivi raje olupijo, preden ga pojedo.
- Lahko pomaga pri zdravljenju astme
Zaradi velike količine vitamina C in antioksidantov, ki jih vsebuje kivi, lahko pomaga pri zdravljenju ljudi z astmo. Sadje, kot je kivi, lahko pri dovzetnih otrocih zmanjša piskanje na pljučih.
- Pomaga prebavi
Kivi imaj veliko vlaknin, kar je odlično za prebavo. Vsebujejo tudi proteolitični encim, imenovan aktinidin, ki nam pomaga razgraditi beljakovine.
- Krepi imunski sistem
Kiviji so polni vitamina C. Samo 1 skodelica kivija na dan zagotavlja približno 273 % dnevne priporočene vrednosti vitamina C. Vitamin C je bistveno hranilo pri krepitvi imunskega sistema za preprečevanje bolezni. Ena od študij je celo ugotovila, da kivi močno poveča delovanje imunskega sistema in tako zmanjša verjetnost za razvoj bolezni, ki so podobne prehladu ali gripi. To še posebej velja za ogrožene skupine, kot so odrasli, starejši od 65 let, in majhni otroci.
- Zmanjša tveganje za druga zdravstvena stanja
Oksidativni stres lahko povzroči poškodbo naše DNK. To lahko privede do zdravstvenih težav. Zahvaljujoč visoki vsebnosti antioksidantov redno uživanje kivija zmanjšuje verjetnost oksidativnega stresa.
Ker je oksidativna poškodba DNK močno povezana z rakom debelega črevesa, lahko redno uživanje kivija tudi zmanjša tveganje za raka debelega črevesa.
🥝🥝🥝🥝