Kaj je liofilizacija?

Mnoga superživila rastejo na področjih, ki še niso onesnažena. Rastejo na naraven način, brez škropiv in nasilnih umetnih gnojil. Tako pridelana živila dejansko ponudijo to, kar dobijo v naravi. Brez strupenih in naravi tujih snovi zagotovijo človeškemu telesu le dobro in zdravo, naravno.

Pomembno pa je, kako so ta živila predelana in pripravljena za transport in distribucijo. S primernimi postopki predelave ohranijo vse svoje učinkovine, tako minerale, vitamine kot tudi antioksidante, ki so jih vsebovala, ko so bila še sveža. Eden najbolj dragocenih načinov predelave občutljivega sadja je liofilizacija. Liofilizacija ali sušenje z globokim zamrzovanjem je postopek, s katerim iz plodov odstranimo vodo. Ohranimo pa njihovo strukturo, aromo, barvo, minerale in vitamine, katere bi po drugih postopkih sušenja poškodovali. Skozi proces liofilizacije se ohrani vsa živilska vrednost.

Liofilizacija je nizkotemperaturno sušenje – sublimacija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem po posebnem postopku odstranimo vodo, ohrani pa se struktura, barva, aroma, vitamini, minerali in sestava živila.

Postopek je počasen in porabi 3-krat več energije kot konvencionalno sušenje, zato ga uporabljamo le za občutljive in drage vrste sadja. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode v plodovih, kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje. Pri postopku liofilizacije temperatura ne preseže + 30 °C.

PREDNOSTI LIOFILIZACIJE

  • • sušenje termolabilnih snovi
  • • ohranitev oblike, okusa, barve, arome,mineralov, vitaminov in antioksidantov
  • • ohranitev kemijske stabilnosti in biološke aktivnosti snovi
  • • porozen produkt – hitro raztapljanje
  • • liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature
  • • liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih (približno 1 : 10 )
  • • liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike

Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo plodov. Sušenje superživil z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo rastlin ter ohrani zdravilne učinke super hrane, super živil.

UPORABA LIOFILIZIRANEGA SADJA

Hrustljavo suho ( liofilizirano ) sadje se uporablja direktno iz embalaže kot zdrava prehrana. Lahko se uporablja za musli in smoothie, ki so priporočljiv in pomemben del zdrave prehrane. S kombinacijo liofiliziranega sadja, vode, limone, sladkorja in različnih začimb lahko naredimo osvežilne sadne sokove. Liofilizirano sadje je lahko idealen dodatek pecivom, tortam, sladicam, sladoledu, čokoladnim izdelkom, žitaricam, čajem, jogurtom, kefirjem, …

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart