Aronija – Pozitivni učinki na zdravje
aronija-sok-7dcl

Aronija – Pozitivni učinki na zdravje

Če bi ljudje v svojo prehrano vključili več sadja, predvsem sadja z visoko koncentracijo fenolnih antioksidantov, kot so borovnice, brusnice, aronija in podobno, bi dejansko lahko pridobili številne zdravstvene koristi, ki jih potrebujemo! 

Resno razmislite o vključevanju soka aronije v vašo prehrano. 

Aronija je kraljica med drobnim jagodičevjem v visoki koncentracijo antioksidantov! V aroniji jih najdemo veliko več, kot jih je v katerem koli drugem sadju.

Zakaj je to tako pomembno? Antioksidanti ščitijo telesne celice pred škodljivimi učinki oksidacije (prezgodnje staranje, hiperpigmentacije …). 

Aronija je resnično zelo bogata z antioksidanti, izmerjeno ima zelo visoko vrednost ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – merilo moči antioksidanta za nevtralizacijo prostih radikalov) – skoraj 80 enot, kar je najvišja vrednost med sadjem. 

Jagode aronije med vsemi drugimi zdravilnimi koristmi zelo dobro ščitijo tudi naše oči. Prehrana bogata s polifenoli se zelo priporoča pilotom in poklicnim voznikom, saj so zelo odvisni od kvalitetnega vida. 

Jagode aronije vsebujejo veliko količino karotena, ki ščiti celice pred poškodbami, oči pa pred nastankom sive mrene, starostne degeneracije rumene pege in uveitisa. 

Si želite okrepiti imuniteto in izboljšati zdravje?

Aronija je listnat grm, ki izvira iz Severne Amerike, obrodi pa sredi avgusta. Iz drobnih belih socvetij se razvijejo zelo temno modri, skoraj črni plodovi, ki so po okusu zemeljski, trpki. Najvišjo vrednost sladkorja imajo popolnoma zreli plodovi, taki pa so primerni za predelavo v stisnjen sok

Plod aronije ima zelo malo kalorij in zanemarljivo vsebnost maščob. 100 g svežih jagod aronije vsebuje približno 50 kalorij. 

Bogata je z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti – flavonoidi, kot so karoten, lutein in zeaksantin.

Vitamini in minerali v soku aronije: 

Vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta-karoten in folati. 

Minerali: kalij, železo, mangan. 100 g sveže aronije prav tako vsebuje približno 35% dnevnega priporočenega vnosa vitamina C.

Redno uživanje soka aronije izboljša cirkulacijo in krepi ožilje.

Prav tako redno uživanje soka aronije zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Preprečuje tudi pojav diabetesa in drugih bolezni srca in ožilja.

Aronija pomaga vzdrževati normalen krvni tlak. 

Aronijin sok torej toplo priporočamo ljudem, ki imajo težave s krvnim tlakom ali pa z življenjskim stilom tvegajo razvoj drugih kardiovaskularnih bolezni. Pozitivno vpliva tudi na zdravljenje slabokrvnosti – redno uživanje izboljša krvno sliko.

Ščiti oči

Velika količina karotena, ki ga vsebujejo plodovi aronije, preprečuje poškodbe oči in zmanjšuje možnost nastanka sive mrene. Jagode aronije torej med vsemi drugimi zdravimi koristmi tudi zelo dobro ščitijo tudi naše oči. Priporočena količina 100% soka aronije je 30-50 ml 2x na dan (zjutraj in zvečer).

Jagode aronije med vsemi drugimi zdravimi koristmi zelo dobro ščitijo tudi naše oči. Prehrana bogata s polifenoli se zelo priporoča pilotom in poklicnim voznikom, saj so zelo odvisni od kvalitetnega vida. Čedalje več ljudi pa dnevno gleda v zaslone (monitorji, telefoni, TV, tablice …) ali pa preživi veliko ur za računalniško mizo. Velik del sodobne družbe zato velik pomen daje prav ohranjanju vidne ostrine. 

Aronija vsebuje veliko količino karotena, ki ščiti naše celice pred poškodbami, naše oči pa pred nastankom sive mrene (katarakte). Prav tako so jagode aronije bogate s flavonoidnimi antioksidanti, kot sta lutein in zeaksantin. Zeaksantin ima fotofiltrirne učinke na UV-žarke in tako pripomore k zaščiti oči pred starostno degeneracijo rumene pege (ARMD) in vnetjem sredinske očesne ovojnice – uvee (uveitis).

Specialisti oftalmologi zato svojim pacientom velikokrat svetujejo prehrano bogato z antioksidanti in vitamini – še posebej lutein, zeaksentin, karoten in C vitamin. 

Aronija proti raku

Aronijo večkrat omenjajo kot odlično preventivo v boju proti raku debelega črevesa. 

Po raziskavi so pigmenti, pridobljeni iz črnega korenja in redkev, upočasnili rast rakavih celic za 50 do 80%, pigmenti iz aronije pa so ubili kar petino obstoječih celic te bolezni.

Nega kože

Antioksidanti v aroniji bodo pomagali preprečiti prezgodnji nastanek gub, starostnih peg, madežev in brazgotin, ter koži tako pomagali dlje časa ohranjati vitalnost in mladost.

Prehrana

Redno uživanje 100% soka aronije pomaga uravnavati telesno težo. Preprečuje nabiranje odvečne maščobe okoli trebuha, kar je pravzaprav velika težava sodobnega časa, s katero se marsikdo srečuje. Znano je, da ima malo kalorij in maščob, vsebuje pa zelo koristne  prehranske vlaknine, zaradi česar je aronija eden najbolj zdravih sadežev.

Prehladna obolenja

Redno uživanje 100% soka aronije pozitivno vpliva na imunski sistem in bo pomagalo ustaviti napade virusov in bakterij v vašem telesu.

Indijanci aronijo tradicionalno uporabljajo za zdravljenje prehladov, nedavne raziskave pa so potrdile njene protivirusne lastnosti in visoko vsebnost vitamina C.

Še posebej v času prehladnih in virusnih obolenj vam zato zelo priporočamo dodajanje 100% soka aronije v vašo prehrano. 

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart