Ali je liofilizirano sadje zdravo? Primerjamo s svežim sadjem.

Ali je liofilizirano sadje zdravo? Primerjamo s svežim sadjem.

Sadje pogosto velja za bombončke narave: je okusno, hranljivo in sladkano z naravnimi sladkorji. Na žalost pa je sadje v vseh oblikah, sploh v fitnes industriji, podvrženo raznim špekulacijam. Naravne sladkorje, ki so sestavljeni iz kombinacije saharoze, fruktoze in glukoze, včasih zamenjujejo z rafiniranimi sladkorji, pridobljenimi in predelanimi iz sladkornega trsa in / ali sladkorne pese. Na srečo pa taki miti vedno bolj postajajo preteklost.

Za liofilizirano sadje pa je vedno znova dokazano, da ohranja hranila, je odlično in priročno kot hiter prigrizek. Upoštevati moramo le velikost porcij in posegati po liofiliziranem sadju brez dodanega sladkorja.

Ustvarjamo izdelke s podaljšanim rokom uporabe

ki jih je mogoče shraniti na policah v naših shrambah, izdelki so lahki in enostavni za prenašanje, zato nam prestavljajo idealno možnost za zdravo in hitro malico. Hkrati pa nam zadovolji tudi senzorične potrebe (predvsem vonj in vid), ker ohranja teksturo in aromo.

Torej, kaj je liofilizirano sadje? Je zdravo? Ali ohranja hranila sveže nabrane različice? 

V nadaljevanju je vse, kar si želite vedeti o postopku in sestavi:

Kaj je liofilizirano (zmrznjeno sušeno) sadje in kako je narejeno?

Postopek sušenja z zamrzovanjem je edinstven, ker sveže sadje sublimiramo, pri čemer iz globoko zamrznjenega sadja voda izhlapi neposredno iz ledu v vodno paro, ne da bi sploh prešla v tekočo fazo. Pri tem postopku pa se iz sadja odstrani 99% vlage.  

Kako deluje: Sadje vstavimo v vakuumsko komoro, kjer je temperatura pod lediščem. Temperatura se v postopku sublimacije (liofilizacija) počasi dviguje in molekule vode v trdnem agregatnem stanju (led) vstopijo v plinasto stanje, vmes ne molekule ne postanejo tekočina. Pri tem se ohrani struktura sadja in njegova hranilna vrednost. Preveri tukaj.

Kako se liofilizirano sadje prehransko primerja z zamrznjenim in suhim sadjem?

Medtem, ko je sveže sadje sicer idealna izbira, je liofilizirano sadje dejansko vaša naslednja najboljša izbira v prehrani. V resnici je liofilizirano sadje pogosto bolj hranilno od svežega, ker se obira zrelo sadje (torej v sezoni), ki ga takoj globoko zamrznemo in liofiliziramo. S tem pa ohranimo vsa njegova koristna hranila. Sveže sadje pa običajno do nas pride šele po dolgih poteh in skladiščenju. Sušenje sadja in suho sadje, kjer se s preprosto dehidracijo odstrani približno 75-95% vlage, pa je pogosto povezano z izgubo vitaminov A in C, tiamina, riboflavina in niacina.

Dokazano je torej, da liofilizirano sadje ohranja večino svojih hranilnih snovi. Poleg tega liofilizirano sadje ohrani naravno aromo, zato ga ni treba posipati z dodatki ali dodatnim sladkorjem, da bi ugajal našim brbončicam.

Kakšne so prednosti uživanja liofiliziranega sadja?

Predstavljamo vam številne koristi – prehranske in tudi drugačne. Z liofilizacijo smo kot družba pridobili ogromno. Ustvarjamo izdelke s podaljšanim rokom uporabe, ki jih je mogoče shraniti na policah v naših shrambah, izdelki so lahki in enostavni za prenašanje, zato nam prestavljajo idealno možnost za zdravo in hitro malico. Hkrati pa nam zadovolji tudi senzorične potrebe (predvsem vonj in vid), ker ohranja teksturo in aromo.  

Kar se tiče okusa: Sadje je po naravi polno okusa, liofilizirano sadje pa ravno tako ohrani aromo in okus. 

Rok uporabnosti: Teoretično lahko zamrznjene suhe (liofilizirane) izdelke hranimo leta. Prednost liofiliziranega sadja je na splošno ta, da lahko stoji v vaši shrambi; kot primer: za pripravo smoothijev sedaj uporabljate velike vrečke zamrznjenega sadja v zamrzovalniku. Liofilizirano sadjo je boljša izbira, saj nam prihrani tudi prostor in je v svoji obliki na voljo vedno, ko iščemo nekaj hitrega, kvalitetnega in hranljivega.


Potovanju prijazno pakiranje liofiliziranega sadja: vzame le malo prostora v vaši torbi, vrečka je lahka, resnično popolna malica za potovanja in izlete.

Crunchy Lanchy liofilizirani paketki so vsestranski, ker jih lahko pojeste iz vrečke kot prigrizek, zjutraj jih kot »superfood« potresete po vročih ovsenih kosmičih, lahko pa si iz liofiliziranega sadja ustvarite smoothie za na pot. 

Ali ima liofilizirano sadje več sladkorja kot sveže sadje?

Predelano sadje, na primer suho sadje ima slab sloves, ker naj bi bilo čista sladkorna bomba. Ena od pogostih napačnih predstav je, da je v liofiliziranen ali zamrznjenem sadju (nesladkano) več sladkorja kot v svežem sadju. To preprosto ni res, ker je dejanska razlika le koncentracija sladkorjev in ne količina sladkorja. 

LioLife Spletna Trgovina
×
×

Cart